• 01
 • 1a
 • 1
 • 10
Donacije

"Merhamet" i HIA započeli realizaciju još jednog velikog zajedničkog projekta

Additional Info

 • GNaslov ZA OBNOVU KUĆA U MZ NEMILA 220.000 KM

Ovim projektom obuhvaćeno su 34 porodice. Obezbijeđena je  donacija građevinskog materijala, elektro materijala, vodovodnog materijala, ugradnja stolarije (prozori, ulazna vrata i unutrašnja vrata), te je planirana izgradnja jedne kuće u cjelosti

 

Realizaciju projekta „Pomoć porodicama zahvaćenim poplavama u Bosni i Hercegovini, Zenica - MZ Nemila“,vrijednog 220.000 KM započeli su u subotu, 14. februara, HO “Merhamet” MDD  i Internacionalna humanitarna organizacija HIA iz Mađarske.

Projekat je podržan fondovina organizacije “Diakonie” iz Austrije.

Riječ je o pomoći stanovništvu zeničke Mjesne zajednice Nemila čija su domaćinstva uništena ili oštećena prirodnim katastrofama koje su se dogodile u Bosni i Hercegovini u maju 2014. godine.

TURSKA Još jedna velika međunarodna humanitarna akcija “Merhameta”

Additional Info

 • GNaslov SIRIJSKIM IZBJEGLICAMA 121 TONA MESA

U skladu sa potpisanim Memorandumom o saradnji, “Merhamet” Australije je uputio pet kontejnera kurbanskog mesa, u ukupnoj količini od 121 tone, prema turskoj luci Mersin, na adresu “Crvenog polumjeseca” koji je zadužen za distribuciju ove donacije sirijskim izbjeglicama smještenim u Republici Turskoj. Kurbansko meso je pristiglo u ovu važnu tursku luku u periodu između 3. i 18. decembra 2014. godine

 

Bosanskohercegovačko društvo prolazi kroz, već višedecenijsku, krizu posebno onu socijalnog karaktera. U takvoj situaciji zdrav razum govori da je potrebno voditi brigu o sebi i svojim potrebama, a na probleme drugih je manje više, dovoljno uzdahnuti i kazati riječ dvije utjehe.

Međutim, po ko zna koji put smo pokazali da, bez obzira na sve naše mane, imamo osjećaja za druge i da smo spremni pomoći onda kada ni sami nemamo dovoljno. Ustvari, pravu veličinu je jedino tako moguće pokazati.

 

Veliki doprinos

 

Bosanci i Hercegovci su već mnogo puta pokazali da suosjećaju sa patnjama ljudi širom svijeta i dali su svoj doprinos, možda čak i veći od vlastitih mogućnosti. Nismo zaboravili vremena kada smo i sami bili u situaciji da tražimo i primamo pomoć drugih. Štaviše, čini se da ta vremena još uvijek nisu ni prošla.

HO „Merhamet“ MDD, u saradnji sa “Merhametom” Australije, a prije svega zahvaljujući donatorima, kao jedan od učesnika je u ovoj akciji dao svoj doprinos da se sirijskim izbjeglicama u Republici Turskoj dopremi 121 tona kurbanskog mesa.

Sve to ne bi bilo moguće bez svesrdne podrške Ambasade Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj, na čelu sa ambasadorom Damirom Džankom. Naravno, veoma važnu ulogu u svemu ovome je imala turska vladina agencija AFAD, kao i “Crveni polumjesec” Republike Turske.

U skladu sa potpisanim Memorandumom o saradnji, “Merhamet” Australije je uputio pet kontejnera kurbanskog mesa, u ukupnoj količini od 121 tone, prema turskoj luci Mersin, na adresu “Crvenog polumjeseca” koji je zadužen za distribuciju ove donacije sirijskim izbjeglicama smještenim u Republici Turskoj. Kurbansko meso je pristiglo u ovu važnu tursku luku u periodu između 3. i 18. decembra 2014. godine.

Mediteranski centar “Crvenog polumjeseca” za katastrofe u Adani je bio zadužen za prijem i otpremu kurbanskog mesa u skladište AFAD-a locirano u strateškom gradu Gaziantep, odakle će se kurbansko meso distribuirati sirijskim izbjeglicama smještenim, prije svega u kampovima u Viranšehiru i Šanliurfi kao i pograničnim mjestima kao što je Kilis i njegova šira okolina.

Kurbansko meso iz Australije za izbjeglice iz Sirije koje su utočište našle u Republici Turskoj stiže u trenutku vrhunca sirijske krize u vrijeme kada agencije Ujedinjenih naroda (UN) alarmiraju cijeli svijet da su sredstva namijenjena sirijskim izbjeglicama potrošena i u vrijeme kada sirijski mališani rade bilo kakve poslove kako bi zaradili desetak maraka sedmično da prehrane sebe i svoje porodice.

Veliko priznanje

 

 

Inače, ovo je druga velika humanitarna akcija HO “Merhamet” MDD koju je ova organizacija pokrenula kako bi prikupila pomoć za sirijske izbjeglice u Republici Turskoj. Naime, HO „Merhamet“ MDD je, u saradnji sa Islamskom zajednicom Bosne i Hercegovine, a opet uz pomoć Ambasade Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj i partnerske organizacije AFAD, krajem 2013. godine dopremila u navedene kampove

vrijednu humanitarnu pomoć. Riječ je o četrnaest kontejnera sa mašinama za pranje rublja i jednim kontejnerom sa sudoperama.

Takva donacija je obezbijeđena nakon konsultacija sa vlastima u Turskoj koji su “Merhametu” sugerirali šta bi bilo najpotrebnije za kampove u kojima su smještene izbjeglice iz Sirije.   

Podsjetimo, krajem 2013. godine “Merhamet” je u Republici Turskoj proglašen kao najbolja strana humanitarna organizacija. Nagrada “Halil Ibrahim” uručena je “Merhametu” na tradicionalnoj manifestaciji u gradu Šanliurfa. Nagradu je, u ime “Merhameta” primio predsjednik ove humanitarne organizacije doc. dr. Hajrudin Hajrudin Šahić, a uručio mu je minister u vladi Republike Turske Hakan Čelik.

Godinu dana ranije, takva nagrada uručena je UNICEF-u.     

 

Samo dan nakon katastrofe, porodicama čiji su domovi uništeni uručeni su paketi sa interventnom humanitarnom pomoći. Ta pomoć se sastojala u hrani, odjeći, obući, posuđu, sredstvima za higijenu, posteljinama, dekama i krevetima. Svaki paket, vrijedan po 260 KM, sadrži po 38 artikala, a vrijednost ukupne „Merhametove“ donacije iznosila je blizu 8.000 KM


Predsjednik HO „Merhamet“ MDD Hajrudin Šahić sa saradnicima uručio je pomoć svim ugroženim porodicama naselja Bare u Kaknju čiji su domovi uništeni u klizištu. Samo dan nakon katastrofe, porodicama su uručeni paketi sa interventnom humanitarnom pomoći.

Svaki paket, vrijedan po 260 KM, sadrži po 38 artikala, a vrijednost ukupne donacije iznosila je blizu 8.000 KM.
- Pomoć je dostavljena nakon dogovora sa načelnikom Općine Kakanj Nerminom Mandrom.

Odman nakon saznanja o nesreći koja je zadesila naselje Bare u Kaknju, ja sam stupio u kontakt sa načelnikom Mandrom i ponudio pomoć „Merhameta“. U razgovoru s njim došli smo do informacija o situaciji na terenu, o broju građana kojima je uništena imovina i kojima je neophodna pomoć. Nakon toga, „Merhamet“ je pokrenuo aktivnosti o pripremanju paketa sa interventnom pomoći. „Merhamet“ je u ovu akciju uključio sve svoje organizacione jedinice na području Bosne i Hercegovine - kazao je Šahić nakon uručenja pomoći ugroženim kakanjskim porodicama.

Ta pomoć se sastojala u hrani, odjeći, obući, posuđu, sredstvima za higijenu, posteljinama, dekama i krevetima.

SAOPĆENJE ZA MEDIJE

Additional Info

 • GNaslov „MERHAMET“ ĆE POMOĆI SVE UGROŽENE PORODICE U KAKNJU
Predsjednik HO „Merhamet“ MDD Hajrudin Šahić razgovarao je danas s načelnikom Općine 
 
Kakanj Nerminom Mandrom o situaciji u toj općini nakon katastrofe koje je sinoć zadesila 
 
naselje Bare, gdje je klizište oštetilo kuće 18 porodica sa 60 članova, i u kojem je jedna 
 
mještanka izgubila život.
 
Šahić je ponudio pomoć za sve ugrožene porodice koje su evakuirane iz uništenih domova i 
 
koje su smještene po privatnim kućama.

SARAJEVO Posjeta sjedištu Muslimanskog dobrotvornog društva

Additional Info

 • GNaslov O „MERHAMETU“ U TURSKIM MEDIJIMA

Posredstvom nekoliko najznačajnijih dnevnih listova i časopisa, turska javnost i ovoga puta bit će upoznata sa misijom i aktivnostima „Merhameta“, koji u Republici Turskoj i kod zvaničnika ove zemlje ima veoma dobar rejting

Predstavnici nekoliko medija iz Republike Turske, koje su predvodili poznati novinari Mehmet Seker i Servet Hocaogullari, tokom boravka u Bosni i Hercegovini posjetili su sjedište HO „Merhamet“ MDD u Sarajevu gdje su razgovarali sa predsjednikom ove humanitarne organizacije doc. dr. Hajrudinom Šahićem.

Tako će posredstvom nekoliko najznačajnijih dnevnih listova i časopisa, turska javnost i ovoga puta biti upoznata sa misijom i aktivnostima „Merhameta“, koji u Republici Turskoj i kod zvaničnika ove zemlje ima veoma dobar rejting.

 

Stogodišnja misija

Hajrudin Šahić je novinarima govorio o stogodišnjoj misiji dobročinstva „Merhameta“, naglašavajući da „Merhamet“ od svog nastanka njeguje tradiciju svog naroda „koji se rađa s merhametom“.

- Taj merhamet stalno dijelimo i potvrđujemo. „Merhamet“ je uvijek nastojao da pomogne čovjeku u nevolji. Kao što humanost ne poznaje granice, tako ni „Merhamet“ ne poznaje granice svog djelovanja, pa je njegovo dobročinstvo potvrđeno širom svijeta brojnih međunarodnim humanitarnim akcijama - kazao je Šahić za turske medije.

Prema njegovim riječima, „Merhamet“ je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu pomogao opstanak bošnjačkog naroda, a pomagao je svim ljudima i narodima u Bosni i Hercegovini bez obzira na vjeru i naciju.

- Ogroman doprinos dali su i građani i vlasti prijateljske Republike Turske, na čemu im je „Merhamet“ neizmjerno zahvalan - kazao je, između ostalog, Šahić.

Predsjednik „Merhameta“ govorio je turskim novinarima o najznačajnijim projektima ove najznačajnije humanitarne organizacije u Bosni i Hercegovini. Istakao je da „Merhamet“ u svojim kuhinjama širom naše zemlje svakodnevno priprema blizu 10.000 obroka za najugroženije građane Bosne i Hercegovine, ili oko tri miliona obroka godišnje.

Podsjetio je da „Merhamet“ brine o starim i bespomoćnim osobama, demobilisanim brocima i šehidskim porodicama, te da, u okviru svoje Fondacije „Edah Bećirbegović“, stipendira djecu iz socijalno ugroženih porodica, pogotovo djecu iz povratničkih porodica u manjem bh. entitetu, što je jedan od najvažnijih „Merhametovih“ projekata.

Osim toga, kazao je Šahić, „Merhamet“ pruža logističku podršku centrima za odvikavanje od droge, pa nije rijetka pojava da izliječene osobe, u znak zahvalnosti, budu volonteri „Merhameta“ koji pomažu drugim osobama.

Hajrudin Šahić je govorio i o međunarodnim akcijama „Merhameta“. Podsjetio je da je „Merhamet“ izgradio školu u iranskom gradu Bam nakon katastrofalnog zemljotresa, potom školu u Pakistanu, da je „Merhamet“ prvi probio kopnenu blokadu Gaze i ugroženom narodu Palestine uručio pet najmodernijih sanitetskih vozila.

 

Vrijedne donacije

Šahić je podsjetio i na „Merhametove“ humanitarne akcije u Japanu, Indoneziji, Sjedinjenim Američkim Državama, Haitiju, kao i na veliku akciju kada je „Merhamet“ prije dvije godine ušao u Somaliju i ugroženim građanima te zemlje dostavio donaciju u kurbanskom mesu i lijekovima vrijednu oko 500.000 KM.

- „Merhamet“ je prošle godine, zajedno sa Islamskom zajednicom u BiH, uručio vrijednu donaciju izbjeglicama iz Sirije u Turskoj, smještenim u izbjegličkom kampu nadomak Viranšehira blizu granice sa Sirijom. Donacija se satojala od četnaest kontejnera sa 280 veš mašina i jednim kontejnerom sa sudoperama.  Ove godine, „Merhamet“ je za izbjeglice iz Sirije u Republici Turskoj obezbijedio 121 tonu kurbanskog mesa - kazao je Šahić.

Sa novinarima iz Turske, „Merhamet“ je podsjetio i dokazani prijatelj „Merhameta“, poznati novinar Bekim Muftarević, jedan od najvažnijih urednika u državnoj turskoj televiziji TRT i zvanični prevodilac turskog državnog vrha za južnoslavenske jezike.

 

Dobročinstvo i dobrota

srazmjerni kvalitetu ljudi

Servet Hacaogullar i Mehmet Seker su se, u ime turskih novinara, zahvalili predsjedniku Šahiću i „Merhametu“.

- Dobročinstvo i dobrota često nisu srazmjerni veličini neke zemlje, nego kvalitetu ljudi. Tokom našeg boravka u Bosni i Hercegovini, uvjerili smo se u kvalitet ljudi u ovoj zemlji i u kvalitet aktivnosti i projekata „Merhameta“ – naglasio je Hacaogullar. 

Projekti

 • 1
 • 2
 • 3
Predhodna Dalje

PROIZVODNJA HRANE NA VLASTITOM IMANJU

PROIZVODNJA HRANE NA VLASTITOM IMANJU

1. Imanje u Zavidovićima: Opravdana investicija   Godina 2011. potvrdila je opravdanost investicije u „Merhametova“ imanja u Zavidovićima i Visokom, što je još jedna uspješna priča ove organizacije. Na „Merhametovom“ imanju u...

Dalje...

STIPENDIJE FONDACIJE „EDAH BEĆIRBEGOVIĆ“…

STIPENDIJE FONDACIJE „EDAH BEĆIRBEGOVIĆ“

Sa dodjele prvih stipendija u sjedištu „Merhameta“ Za „Merhamet“ je veoma važan projekat obrazovanja i stipendiranja mladih ljudi čiji roditelji nemaju dovoljno finansijskih mogućnosti da bi ih školovali. Ovo se...

Dalje...

ZDRAVSTVENA ZAŠTITA I KUĆNA NJEGA

ZDRAVSTVENA ZAŠTITA I KUĆNA NJEGA

1. „Merhametova“ ambulanta u Sarajevu Pružanje zdravstvene zaštite stanovništvu jedna je od glavnih aktivnosti „Merhameta“. Naime, „Merhamet“ posebno vodi računa o onim kategorijama građana, koji, iz raznih razloga, ne mogu ostvariti...

Dalje...

Akcije

 • 1
 • 2
 • 3
Predhodna Dalje

MEĐUNARODNE AKTIVNOSTI „MERHAMETA“

MEĐUNARODNE AKTIVNOSTI „MERHAMETA“

AKCIJE ŠIROM SVIJETA   Misija dobročinstva Muslimanskog dobrotvornog društva „Merhamet“ već je odavno  prešla granice Bosne i Hercegovine. „Merhamet“ je svojim akcijama širom naše planete stekao međunarodni ugled i etablirao se kao...

Dalje...

VIŠE OD DVA MILIONA OBROKA GODIŠNJE U KU…

„Merhametovim“ kuhinjama utočište su našli brojni građani širom Bosne i Hercegovine koji se nalaze u teškoj materijalnoj situaciji i koji su, ne svojom krivicom, dospjeli na društvenu marginu i u...

Dalje...

KURBANI IZ AUSTRALIJE PO HALAL-PRINCIPIM…

Muslimansko dobrotvorno društvo „Merhamet“, u saradnji s „Merhametom“ Australije, svake godine sprovodi akciju „Kurban“. Riječ je o jednoj od najznačajnijih akcija „Merhameta“, zahvaljujući kojoj se obezbjeđuju dovoljne količine kvalitetnog kurbanskog...

Dalje...

Kontaktirajte nas

contact us

  Tel/Fax:
  + 387 (0) 33 236-527 
  + 387 (0) 33 534-609

                This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
               www.merhamet.ba

Godišnjak