ZA USPJEŠNE POLAZNICE IZ MAGLAJA U „BONTEXU“ NUDE I POSAO

(Dnevni avaz)

Tokom humanitarne kampanje, kada su vrijedne Maglajke za žene oboljele od malignih oboljenja sašile 600 turbana, rodila se ideja o organizaciji radionice krojenja i šivenja. Od ideje do realizacije nije prošlo mnogo vremena. Tako sada 27 žena i djevojaka uči krojiti i šiti, a radionicu vode Nadina Smajlović i Merima Mujkić. Podršku projektu dao je Regionalni odbor „Merhameta“ Maglaj kroz osiguranje prostora.

Vid prekvalifikacije

- Radionica se održava u prostoru naše trpezarije, a tri šivaće mašine poklonio je naš dugogodišnji donator, Maglajlija Mahir Mušinović, koji živi i radi u Austriji. Vlasnik firme „Bontex“ Senajid Husić je osigurao potrebno platno i konce, a Senad Fejzić, vlasnik Mljekare „Sarajmilk“, poklonio je sokove jer je ovo i jedan vid druženja žena - rekla nam je Sanela Omerović, direktorica RO „Merhamet“ Maglaj.

Nadina i Merima su, kada je u pitanju krojenje i šivenje, samouke. Ali, stalno su učile, istraživale i stekle znanje koje sada prenose drugim ženama.

- Polaznice kursa koje imaju od 11 do 60 godina iskazale su veliku volju i istrajnost tokom radionice, jer svaka žena počesto se nađe u situaciji kada treba nešto sašiti - rekla je Mujkić.

Smajlović je bila sretna što su među polaznicama bile i korisnice „Merhameta“. Firma „Bontex“ ponudila je da zaposli žene koje uspješno završe radionice jer je ovo i određeni vid prekvalifikacije.

Polaznice su se tokom radionica i lijepo družile, što nam je potvrdila i Munevera Memišević.

 

Kupovina mašine

Želeći nagraditi njihovu želju za učenjem, na društvenoj mreži Facebook pokrenuta je kampanja tokom koje su prikupljena sredstva za kupovinu jedne portabl šivaće mašine. Mašina je poklonjena Mersihi Kendić, kao i novčana donacija i poklon paket.

Prvi stepen kursa je još u toku, ali u planu je i nastavak, odnosno napredniji kurs krojenja i šivenja.

Aktiv žena Medžlisa IZ Maglaj podržao je ovaj projekt kupnjom jedne šivaće mašine.

- Sve što će ojačati žene, na čemu i same radimo, vrijedno je pažnje i treba podržati. Jaka žena je jaka porodica i htjele smo da budemo dio lijepe priče – rekla je Amira Talić, koordinatorica Aktiva žena Medžlisa IZ Maglaj.

Go to top