DELEGACIJA „MERHAMETA“ NA OBILJEŽAVANJU DANA BOŠNJAKA U SKOPLJU

SKOPLJE, 28. septembar - U prisustvu brojnih ličnosti iz društvenog, političkog i kulturnog života u Makedoniji i regiji, kao i u prisustvu brojnih građana različite etničke pripadnosti, u Domu Armije Republike Makedonije u Skoplju, pod pokroviteljstvom Bošnjačkog demokratskog saveza (BDS) i u saradnji sa „Merhametom“ Makedonije, održana je svečana manifestacija kojom je obilježen Međunarodni dan Bošnjaka - 28. septembar. Manifestaciji je prisustvovala i delegacija HO „Merhamet“ MDD koju je predvodio predsjednik Hajrudin Šahić, a u delagaciji su bili i zamjenik predsjednika „Merhameta“ Timur Numić, član Upravnog odbora Muharrem Zejnullahu i zamjenik predsjednika Skupštine „Merhameta“ i direktor Regionalnog odbora „Merhameta“ Travnik Kenan Vrbanjac.

Gosti iz Bosne i Hercegovije bili su i predsjednik BZK „Preporod“ prof. dr. Senadin Lavić i generalni sekretar Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca Emir Zlatar.

Predsjednik Koordinacionog tijela za organiziranje Dana Bošnjaka i predsjednik „Merhameta“ Makedonije Dževad Hot, zahvalio je svim prisutnima na manifestaciji, a u svome govoru se osvrnuo na historijski kontinuitet Bošnjaka. On je kazao da je Bošnjak tradicionalno i nacionalno ime bosanskhercegovačkih muslimana i svih ostalih koji govore bosanski jezik.

- Biti Bošnjak je nešto sa čime smo rođeni, sudbina koja se ne određuje niti partijskim dekretom, niti voljom nekih inteletualaca i zbog toga ćemo se svakog 28. septembra ponosno podsjećati i nikada više nećemo zaboraviti da je Bog stvorio čovječanstvo u narode, a nas je stvorio Bošnjacima - istakao je Hot.

Premijer Makedonije Zoran Zaev pozdravio učesnike manifestacije

Predsjednik Bošnjačkog demokratskog saveza (BDS), bošnjačke političke stranke u Makedoniji, Munir Kolašinac, podsjetio je da je 28. septembra prije 25 godina u Sarajevu održan sabor, gdje je, kako je kazao, donešena historijska odluka kada je bošnjačkom narodu vraćemo nacionalno ime Bošnjak i istom odlukom maternji jezik nazvan je pravim imenom - bosanski jezik.

On je istakao da su Bošnjaci kao narod na teritoriji Makedonije prisutni još od 15. vijeka i da su na ovim prostorima živjeli u slozi sa Makedoncima, Albancima, Turcima, Romima, Srbima, Vlasima, Crnogorcima i drugim narodima. Pored svih izazova, potencirao je Kolašinac, Bošnjaci su na ovim prostorima uspjeli sačuvati svoj identitet, jezik, kulturu i tradiciju.

- Mi imamo obavezu da čuvamo našu zajedničku državu Makedoniju i da donosimo prave odluke koje će nam otvoriti puteve ka su stabilnosti, ekonomskom razvoju i napretku naše zemlje. Bošnjaci su kao narod uvijek podržavali progresivne snage Makedonije i ubijeđen sam da će kako danas, tako i u budućnosti, biti na strani onih koji vode Makedoniju na pravome putu - istakao je Kolašinac.

Prisutnima se obratio i premijer Makedonije Zoran Zaev, čestitavši Dan Bošnjaka.

- Ovaj dan je dobra mogućnost da se obilježe kulturne specifičnosti i vrijednosti bošnjačke etničke zajednice u Republici Makedoniji. Bošnjaci kao sastavni i nerazdvojni dio bogatstva u našoj multietničkoj, multikulturnoj i multikonfesionalnoj državi, aktivno učestvuju u izgradnji koncepta jedno društvo za sviju - naglasio je Zaev.

Makedonski premijer je informisao da je Bošnjacima od ove školske godine u obrazovanju vraćeno pravo redovne nastave na bosanskom jeziku. On je dodao i da će Vlada koju predvodi ostati posvećena kreiranju aktivnih mjera za poboljšanje stanja u više oblasti koje su od velike važnosti za Bošnjake u Makedoniji.

Govor zamjenika predsjednika HO "Merhamet" MDD Timura Numića propraćen burnim aplauzom

Prisutnima se obratio i zamjenik predsjednika HO „Merhamet“ MDD Timur Numić naglasivši da je Prvi Bošnjački sabor, održan 28. septembra 1993. godine u Sarajevu, važan za nacionalni identitet Bošnjaka.

U emotivnom i nadahnutom obraćanju koji je propraćen burnim aplauzom, Numić je govorio o vraćanju imena Bošnjak i, citirajući riječi rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića, poručio: „Ličite na svoj narod.“

Senadin Lavić, predsjednik BZK „Preporod“ pozdravio je prisutne i Bošnjacima Makedonije čestitao nacionalni praznik želeći im uspjeh, razvoj i prosperitet.

Delegacija iz BiH: Emir Zlatar, Timur Numić, Hajrudin Šahić i Senadin Lavić

Manifestaciji u glavnom gradu Makedonije, povodom Dana Bošnjaka, prisustvovao je i Rafet Husović, lider Bošnjačke stranke i potpredsjednik Vlade Crne Gore.

U okviru manifestacije održan je i kulturni dio programa gdje se narodnim igrama predstavilo Bošnjačko kulturno-umjentičko društvo „Ljiljan“ iz Skoplja, a interpretirane su i sevdalinke i poezija.

U toku obilježavanja Dana Bošnjaka, u Skoplju je održana i debata o bosanskom jeziku, kao i promocija knjige „Pa sve do Stambola“, autora Fatmira Baćija, Bošnjaka iz Albanije.

Čestitke povodom Dana Bošnjaka uputili su predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov, predsjednik Skupštine Makedonije Talat Xhaferi, kao i brojni drugi politički lideri u zemlji, želeći prosperitet i uspjeh Bošnjacima, koji su dio multikulturnog društva ove zemlje.

Izmjenama Zakona o praznicima u Republici Makedoniji, 8. februara 2007. godine u Skupštini Makedonije 28. septembar (Dan kada je na Prvom bošnjačkom saboru vraćeno nacionalno ime Bošnjak) proglašen je za Dan Bošnjaka u Makedoniji, te je ovaj dan neradni za sve pripadnike ove etničke zajednice u Makedoniji.

Prema popisu stanovništa iz 2002. godine, u Makedoniji živi 17.018 Bošnjaka ili 0,84 posto od ukupnog stanovništva. 

Link:

https://www.youtube.com/watch?v=NdXB8J4cLLg

 

   

   

   

  

Go to top