PORODICA ARNAUTOVIĆ BI DO SEPTEMBRA TREBALA DOBITI USLOVNU KUĆU

Više od dvije decenije Hajzen i Nahida Arnautović iz naselja Misurići i njihovo šestoro djece žive u trošnoj kući, punoj vlage. Iako je u proteklom periodu bilo projekata stambenog zbrinjavanja za socijalno ugrožene porodice, nijedna humanitarna organizcija nije se prihvatila obnove jer do kuće Arnautovića nema puta. Zahvaljujući Regionalnom odboru „MerhametA“ Maglaj, općini, Centru za socijalni rad, privrednicima, članovima Humanitarnog fonda EXIT te volonterima i građanima, Arnautovići bi do septembra mogli dobiti novi krov nad glavom.Djeca oboljela zbog vlage

Porodica Arnautović živi u zaista nemogućim uslovima. Vlaga je vidljiva po svim zidovima i čini vam se nemogućim da tu jedna porodica živi toliko godine. A vlaga uzima danak, i nekoliko djece je oboljelo od astme i bronhitisa. Hajzen, Nahida i djeca Salih (23), Sadeta (16), Senad (14), Semir (8,5), Samir (5,5) i Senada (3,5) žive od zarađenih dnevnica i dječijeg doplatka koji mjesečno iznosi 70 KM.

- Najveći problem je vlaga, svi smo oboljeli. Nemamo svoje struje, puta, pere se veš na vodi, borim se onako kako znam i umijem - kaže Nahida kroz suze.

Obećavali su mnogi da će pomoći, priča nam Nahida, ali sve je ostalo samo na tome. 
- Sada sam sretna i presretna kada sam dočekala ovaj dan. Hvala svima ko god je učestvovao i pomogao da i mi imamo bolju kuću“, dodala je Nahida. „Sa teškom sudbinom Arnautovića upoznali smo se prošle godine i odlučili smo da čim to vremenske prilike dozvole, počnemo sa gradnjom uslovnije kuće za njih. Naš stalni donator Adem Kantić, vlasnik firme 'Kalim' Jelah, kada je vidio stanje porodice, odmah je odlučio donirati krov vrijedan oko 6.000 KM. I tako je počelo - rekla nam Sanela Omerović, direktorica Regionalnog odbora „Merhameta“ Maglaj.

U akciju su se uključili Semir Hadžić, vlasnik firme 'Kepić', članovi Humanitarnog fonda EXIT i hafiz Hidajet ef. Talić te grupa lokalnih privrednika. 
- Ovo je samo početak. Pozvao bih sve privrednike sa naše ali i susjednih općina da pomognu, veliko će dobro djelo učiniti - rekao je privrednik hadžija Mustafa Topčić.

  

Građevinski materijal dopremali srednjoškolci

Do kuće Arnautovića nema puta, tek staza kroz šumu kojom se motokultivatorom doprema građevinski materijal. Utovar i istovar blokova pomogla je grupa učenika Mješovite srednje škole Maglaj.

- Učenici naše akcije rado se odazivaju na humanitarne akcije. Drago nam je da ćemo pomoći ovoj porodici, vidite i sami u kakvi uslovima žive. Tu smo da pomognemo - rekao je učenik Dino Hrnjičić.

(Tekst i foto: maglaj.net)

http://www.maglaj.net/bh/vijesti.php?id=10907

Go to top