POVRATNICIMA U SNAGOVO URUČENI PAKETI SA OSNOVNIM ŽIVOTNIM NAMIRNICIMA

Predstavnici Regionalnog odbora „Merhameta“ Tuzla posjetili su povratničko naselje Snagovo kod Zvornika i za nekoliko socijalno najugroženijih porodica u ovom selu dopremili pakete sa osnovnim životnim namirnicama. Zbog snijega i velikih hladnoća, porodice koje su se vratile u Snagovo našle su se u velikoj nevolji.

- Od svih problema s kojima se suočavamo, i loše vremenske prilike nam dodatno otežavaju situaciju. Meni je nedavno vjetar skinuo krov s kuće, a posljednji snijeg je neka domaćinstva potpuno odsjekao od svijeta- žali se Zijad Hodžić, povratnik u Snagovo koji se obratio „Merhametu“ za pomoć.

Većina povratničkih porodica u naselju Snagovo kod Zvornika i nakon 18 godina od ponovnog dolaska na svoje ognjište živi u veoma teškim uvjetima. Među povratnicima je veliki broj demobilisanih boraca i školske djece. Gotovo niko od njih nema stalni posao, a prihodi od poljoprivrede i povremenog nadničenja nisu dovoljni za sigurnu egzistenciju. Stanje je, kako kažu, gore nego u prvim godinama povratka jer ova naselja i njihovi stanovnici pomalo padaju u zaborav.

- Prilikom posjete Snagovu i sami smo se uvjerili u veoma teško stanje. Naša misija je da pomažemo sve one koji su u nevolji, a povratnici u mnogim podrinjskim naseljima to svakako jesu - rekla je Mensura Husanović, direktorica Regionalnog odbora „Merhameta“ Tuzla, najavljujući nastavak podrške ovim ljudima.  

Go to top