„MERHAMET“, CRVENI POLUMJESEC“ I „BOSNA SANCAK“ OZVANIČILI SARADNJU

Na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine - 1. mart, HO „Merhamet“ MDD je u Istanbulu, u Turskoj, potpisao Protokol o saradnji sa „Crvenim polumjesecom“ turske i Udruženjem „Bosna Sancak“. Protokol su, u uredu „Crvenog polumjeseca“ Turske u Istanbulu, u prisustvu ambasadora Bosne i Hercegovine u turskoj Bakira Sadovića i predstavnika brojnih medija, potpisali predsjednik HO „Merhamet“ MDD doc. dr. sc Hajrudin Šahić, generalni direktor „Crvenog polumjeseca“ Turske dr. Kerem Kinik i predsjednik udruženja „Bosna Sancak“ Muhamed Sancaktar.

Direktor „Crvenog polumjeseca“ dr. Kerem Kinik je izrazio zadovoljstvo što je ozvaničena saradnja sa „Merhametom“ i naglasio da „Merhamet“, kao i „Crveni polumjesec“, ima jake korijene i dugu tradiciju.

Hajrudin Šahić je istakao da je „Merhamet“ lider na područku Balkana i šire, kada je riječ u humanitarnom radu i dobročinstvu, te da je „Merhamet“ 2. februara obilježio 105. godišnjicu od osnivanja.

- Sretni smo što smom potpisali protokol sa našim prijateljima iz „Crvenog polumjeseca“, organizacije s kojom sarađujemo još od 1992. godine. „Merhamet“ i „Crveni polumjesec“ Turske imali si i imat će i ubuduće brojne zajedničke aktivnosti.

Sretan sam što smo danas ozvaničili saradnju i sa našom braćom Bošnjacima u Istanbulu, sa udruženjem „Bosna Sancak“ s kojima, takođe, imamo dobre odnose koji će sada biti još bolji - kazao je Šahić.  

Svoje zadovoljstvo nije krio ni predsjednik udruženja „Bosna Sancak“ Muhamed Sancaktar.

Uz prigodnu svečanost povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u prostorijama udruženja „Bosna Sancak“, u prisustvu više od 200 Bošnjaka iz Istanbula, predstavnika vlasti u Istanbulu i „Crvenog polumjeseca“ Turske, potpisan je još jedan trilateralni protokol. Protokol su potpisali predsjednik HO „Merhamet“ MDD Hajrudin Šahić, predsjednica „Merhameta“ Sandžak Edina Gegić i prvi čovjek udruženja „Bosna Sancak“ Muhamed Sancaktar.

Hajrudin Šahić je pozvao prisutne da učenjem Fatihe odaju počast svim bosanskim šehidima koji su dalu svoj život u borbi za svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu.

- Nismo slučajno izabrali 1. mart – Dan nezavisnosti BiH za potpisivanje ovom protokola. To je za sve Bošnjake poseban dan i željeli smo za zajedno obilježiti sa našom braćom u Istanbulu. Drago mi je što smo na ovaj ozvaničili saradnju sa udruženjem „Bosna Sancak“, s kojim imamo mnogo toga zajedničkog s kojim ćemo ubuduće imati dosta prostora za saradnju - kazao je Šahić.

  

  

Tokom druženja u prostorijama udruženja „Bosna Sancak“, ambasador BiH u Turskoj Bakir Sadović izrazio je veliko zadovoljstvo zbog potpisivanja protokola između „Merhameta“, „Crvenog polumjeseca“ i udruženja „Bosna Sancak“.

- Sretan sam što prisustvujem novom jačanju saradnje između BiH i Turske. Zahvalan sam na ideji da se „Crveni polumjesec“ i udruženje „Bosna Sancak“ institucionalno vežu sa „Merhametom“ i da na taj način jačaju saradnju. Ja dobro znam šta je „Merhamet“ i koliko je značajna njegova misija - poručio je ambasador Sadović.

Zamjenik predsjednika udruženja „Bosna Sancak“ Hilmi Erdem istakao je da narod u Turskoj voli Bosnu i Bošnjake.

- Tome smo doprinijeli i mi, Bošnjaci u Turskoj. Mi ćemo se i dalje brinuti o našoj zemlji i našem narodu - kazao je Erdem.

Povodom potpisivanja protokola, u prostorijama udruženja „Bosna Sancak“ odražan je prigodan program.

Prilikom boravka u Istanbulu, delegacija „Merhameta“ imala je brojne susrete, među kojima su bili i susreti sa predstavnicima vlasti u Istanbulu. Tako je delegaciju „Merhameta“, kao i delegaciju udruženja „Bosna Sancak“, između ostalih, primio načelnik općine Bayrampaša Atila Aydiner. Predsjednik HO „Merhameta“ MDD Hajrudin Šahić je upoznao načelnika Aydinera s aktivnostima „Merhameta“ u BiH i svijetu.

Delegaciju „Merhameta“ - predsjednika Hajrudina Šahića, člana Upravnog odbora Mensura Bektić i predsjednika Skupštine Muniba Bujaka - primio je i kayjmakan oblasti Bayrampaša Osman Aslan Canbaba. Razgovarano je o mogućim projektima projektima te je dogovorena edukacija „Merhametovih“ uposlonika na projektu „Kućna njega“.

SRDAČAN SUSRET SA ILHAMOM YILDIRIMOM, 

BRATOM PREMIJERA REPUBLIKE TURSKE

Posebno srdačan susret predstavnici delegacije HO „Merhamet“ MDD, predsjednik Hajrudin Šahić, član Upravnog odbora Mensur Bektić i predsjednik Skupštine „Merhameta“ Munib Bujak, imali su sa jednim od čelnih ljudi „Crvenog polumjeseca“ Turske Ilhamom Yildirimom, koji je, inače, brat premijera Republike Turske Binalija Yildirima.

- „Merhamet“ i „Crveni polumjesec“ sarađuju još od 1992. godine. Nadam se da će ova saradnja, nakon njenog ozvaničenja potpisivanjem protokola, biti još intenzivnija i da ćemo raditi na zajedničkim projektima u BiH i svijetu – naglasio je Šahić.

Ističući da dobro poznaje rad i aktivnosti „Merhameta“, Ilhami Yildirim je izrazio sikreno zadovoljstvo zbog potpisivanja protokola „Crvenog polumjeseca“ sa „Merhametom“.

Sastanak je rezultirao i prvim konkretnim dogovorom o realizaciji zajedničkih aktivnosti uoči i tokom ramazana.

Susretu je prisustvovao i jedan od glavnih menadžera u “Crvenom polumjesecu“ Abdulah Tatlici, koji je bio veoma predan domaćin delegaciji „Merhameta“.

Go to top