„MERHAMET“ DOPREMIO U SIRIJU 121 TONU MESA ZA 45.000 PORODICA

Muslimansko dobrotvorno društvo „Merhamet“ doniralo je 121 tonu kurbanskog mesa za sirijske izbjeglice koje su stacionirane u Siriji, blizu granice sa Turskom. Pomoć u kurbanskom mesu dobit će 45.000 sirijskih izbjegličkih porodica. „Merhamet“ već četiri godine pomaže sirijske izbjeglice koje su utočište našli u izbjegličkim kampovima u Turskoj i na prostoru Sirije i do sada je donirao oko 500.000 kilograma mesa.

I ovogodišnju akciju „Merhamet“ je uspješno proveo sa partnerskom organizacijom AFAD iz Turske, pa je meso koje je brodom stiglo iz Australije u tursku luku Mersin dopremljeno u AFAD-dovu bazu na sirijsko-turskoj granici, odakle će biti distribuirano i podijejeljeno sirijskim porodicama. Svaka od 45.000 porodica kojima je pomoć namijenjena dobit će po tri kilograma mesa koje je donirao „Merhamet“.

Muslimansko dobrotvorno društvo „Merhamet“ je 121 tonu mesa, odnosno 7.500 kurbana namijenjeno za sirijske izbjeglice, obezbijedio tokom ovogodišnje akcije „Kurban“, koju „Merhamet“ provodi u saradnji sa „Merhametom“ Australije.

- Ove vrijedne donacije „Merhamet“ je obezbijedio zahvaljujući solidarnosti građana Bosne i Hercegovine koji su, po ko zna koji put, ukazali povjerenje ovoj humanitarnoj organizaciji te donirali kurbane za izbjeglice iz Sirije. Ovim putem im se još jednom zahvaljujemo - izjavio je predsjednik HO „Merhamet“ MDD Hajrudin Šahić.

Logističku pomoć „Merhametu“ u provođenju ove akcije pružila je Ambasada Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj i ambasador Bakir Sadović.

I ova „Merhametova“ akcija naišla je na veliku podršku i simpatije građana Republike Turske, kao i na zahvalnost zvaničnih institucija i organizacija u ovoj zemlji.

Krajem 2013. godine “Merhamet” je u Republici Turskoj proglašen kao najbolja strana humanitarna organizacija. Godinu dana ranije, takva nagrada uručena je UNICEF-u. 

           

Go to top