BESKUĆNICIMA OSIGURANI BESPLATNO KUPANJE, ŠIŠANJE I LJEKARSKI PREGLED

TRAVNIK (Anadolu Agency) - U Travniku je nedavno počela realizacija projekta "Čistoća i zdravlje - Javno kupatilo" namijenjenog socijalno ugroženim građanima, a riječ je o prvom takvom projektu na području BiH koji je realizovao Regionalni odbor Muslimanskog dobrotvornog društva "Merhamet" Travnik, koji ima za cilj da se beskućnicima i socijalno ugroženom stanovništvu pruže što bolji uslovi za održavanje higijene i zdravlja, javlja Anadolu Agency (AA).

Projekt "Čistoća i zdravlje" podrazumijeva besplatne usluge socijalno ugroženim građanima, kao što su kupanje, pranje i sušenje garderobe, pregled ljekara, pregled stomatologa, šišanje, podjela novog veša, savjetovanje ginekologa za žene i dnevni boravak.

Hajrudin Šahić, predsjednik HO „Merhamet“ MDD, istakao je da je ovo dobrotvorno društvo od početka postojanja nastojalo i uspijevalo pomoći sve one kojima je pomoć potrebna. Kako je kazao, od završetka rata, realizovano je mnogo projekata, ali za ovaj kaže da je jedan od najhumanijih u historiji Društva.

- Mi već više od 20 godina pomažemo našim korisnicima, između ostalog, kroz jedan topli obrok, a u razgovoru s njima vidjeli smo da postoje i zahtjevi za druge vrste pomoći. Jedan od tih projekata je pružanje zdravstvene zaštite, da omogućimo onima koji nemaju, nažalost, nikakvih uslova da održavaju higijenu prije svega što se tiče kupanja, šišanja, pružanja medicinske zaštite, odmor u našim prostorijama i naravno, razgovor s tim ljudima - istakao je Šahić.

Iz „Merhameta“ nastoje da slične projekte u skorijoj budućnosti provedu i u drugim bh. gradovima, a jedan od važnih na kome trenutno rade je osiguranje sredstava za otvaranje kuće za smještaj beskućnika u Travniku. 

Jedan od prvih i redovnih korisnika ove kuće u Travniku je 37-godišnji Smajo Karalić iz Donjeg Vakufa. Dolazi, prije svega, kako bi se okupao, jer u sobi gdje živi sa svojom suprugom i 14-godišnjim sinom Harisom, koji ima zdravstvenih i mentalnih poteškoća, takvo nešto nema gdje učiniti.

Jedan od prvih koji se ponudio dobrovoljno pružiti ljekarsku pomoć sa svojim timom je i Direktor Doma zdravlja u Travniku dr. Nurdin Šatrović. 

"Od prvog dana sam dobrovoljno podržao projekt. Bio je davno nekad sličan međunarodni projekt, ali ovaj je jedinstven. Ovdje će sva socijalno ugrožena lica moći dobijati besplatnu pomoć, savjet, upute za dalja liječenja. Uslovi su jako dobri, a uskoro će nam stići Elektrokardiogram (EKG) i stomatološka stolica", kazao je Šatrović.

Osim kuće čistoće i zdravlja u Travniku djeluje i „Merhametova“ narodna kuhinja, a koja dnevno podijeli 670 toplih obroka. Osim u Travniku aktivne su i narodne kuhinje u Novom Travniku, Donjem Vakufu i Jajcu.

Po svoj jedini dnevni obrok svakodnevno dolaze korisnici svih nacionalnosti teškog socijalnog statusa. Već dvadeset i pet godina po ručak dolazi Sead Čelić (64) iz Travnika. Narodna kuhinja mu mnogo znači, budući da živi sa socijalom od 100 maraka, od koje sebi ne može priuštiti ni najosnovnije.

Link:

http://aa.com.tr/ba/%C5%BEivot/travnik-besku%C4%87nicima-osigurani-besplatno-kupanje-%C5%A1i%C5%A1anje-i-ljekarski-pregled/736725

Go to top