Samo dan nakon katastrofe, porodicama čiji su domovi uništeni uručeni su paketi sa interventnom humanitarnom pomoći. Ta pomoć se sastojala u hrani, odjeći, obući, posuđu, sredstvima za higijenu, posteljinama, dekama i krevetima.

Svaki paket, vrijedan po 260 KM, sadrži po 38 artikala, a vrijednost ukupne „Merhametove“ donacije iznosila je blizu 8.000 KM

 

Predsjednik HO „Merhamet“ MDD Hajrudin Šahić sa saradnicima uručio je pomoć svim ugroženim porodicama naselja Bare u Kaknju čiji su domovi uništeni u klizištu. Samo dan nakon katastrofe, porodicama su uručeni paketi sa interventnom humanitarnom pomoći.

Svaki paket, vrijedan po 260 KM, sadrži po 38 artikala, a vrijednost ukupne donacije iznosila je blizu 8.000 KM.
- Pomoć je dostavljena nakon dogovora sa načelnikom Općine Kakanj Nerminom Mandrom.

Odman nakon saznanja o nesreći koja je zadesila naselje Bare u Kaknju, ja sam stupio u kontakt sa načelnikom Mandrom i ponudio pomoć „Merhameta“. U razgovoru s njim došli smo do informacija o situaciji na terenu, o broju građana kojima je uništena imovina i kojima je neophodna pomoć. Nakon toga, „Merhamet“ je pokrenuo aktivnosti o pripremanju paketa sa interventnom pomoći. „Merhamet“ je u ovu akciju uključio sve svoje organizacione jedinice na području Bosne i Hercegovine - kazao je Šahić nakon uručenja pomoći ugroženim kakanjskim porodicama.

Ta pomoć se sastojala u hrani, odjeći, obući, posuđu, sredstvima za higijenu, posteljinama, dekama i krevetima.

- Danas smo uručili urgentnu pomoć građanima Kaknja ugroženim klizištima. Kažem urgentnu pomoć zato što „Merhamet“ planira da sudbinu ovih ugroženih porodica prati sve dok ne steknu normalne uslove za stanovanje. Inače, cilj našeg dolaska u Kakanj nije bila samo dostavljanje interventne pomoći, nego i upoznavanje sa situacijom na terenu, kako bismo vidjeli kakve su potrebe ugroženih građana kako bi se „Merhamet“ i u narednom periodu mogao uključiti u obezbjeđivanju neophodne pomoći za njih - kazao je Šahić.

On je naglasio da će „Merhamet“ pratiti stanje na terenu i da će blagovremeno reagirati prema ukazanim potrebama.
- Koristim priliku da u ime „Merhameta“ i u svoje lično ime izrazim suosjećanje sa svim porodicama čiji su domovi uništeni u ovoj elementarnoj nepogodi, posebno porodici Samire Kovačević koja je izgubila život u kobnoj noći kada je pokrenuto klizište u naselju Bare - kazao je Šahić.

On je pozvao sve one koji žele pomoći ugroženim kakanjskim porodicama da se uključe u „Merhametovu“ akciju.   

Tokom ove akcije potvrđena je izuzetna saradnja „Merhameta“ sa načelnikom Općine Kakanj Nerminom Mandrom i njegovim saradnicima. Načelnik Mandra je zahvalio „Merhametu“ što je urgentno reagirao i što je među prvima u Bosni i Hercegovini ponudio pomoć nastradalom stanovništvu, koju je uručio dan nakon katastrofe.

U realizaciji ove „Merhametove“ akcije na terenu pomogli su predstavnici Općine Kakanj Nermina Imamović i Sedin Karahodžić, a ovo je bila prva veća akcija za novog predsjednika Osnovnog odbora „Merhameta“ Kakanj Kemala Karića, koji je ovu funkciju preuzeo prije dva mjeseca.  

Akciju „Merhameta“ pratili su i domaći mediji, među kojima i televizija N1, bosanski CNN.

 

Stipendije za učenike

 

Predsjednik HO „Merhamet“ MDD Hajrudin Šahić razgovarao je u Kaknju sa predstavnicima porodica čiji su domovi uništeni u katastrofalnoj elementarnoj nepogodi.

- Roditeljima sam obećao da će „Merhamet“ nastojati da u narednom periodu pomogne da njihova djeca dobiju jednogodišnje stipendije iz „Merhametove“ fondacije za stipendiranje učenika „Edah Bećirbegović“. Dakle, želimo da pomognemo djeci iz ugroženih porodica, odnosno roditeljima da obezbijedimo za njih stipendije za narednih godinu dana – kazao je Šahić.

 

Ulica Prvog maja bila

je ulica strave i užasa

 

Ulica Prvog maja u kakanjskom naselju Bare u noći 4. januara bila je ulica strave i užasa.

Klizište dugo oko 150 metara i 500 metara širine zatrpalo je tri stambena objekta sa članovima dvije porodice. Klizište je usmrtilo 39-godišnju Samiru Kovačević, a dvije žene i dvije djevojčice, koje su satima bile zarobljene ispod ruševina, zadobile su lakše tjelesne povrede.

Nakon pokretanja klizišta, koje je ugrozilo živote 23 osobe, pojavila je provalija duboka oko 50 metara. Radi se o lokalitetu “Kamare“, u dijelu naselja Bare, koje je ugrozila takozvana “rudnička jalovina“, koja je na ovom mjestu odlagana prije pedesetak godina. Sedam baraka u kojima su živjele porodice je srušeno. Iz preventivnih razloga su evakuirani i ljudi iz obližnjih 14 baraka i nalaze kod rodbine ili u iznajmljenim stanovima.

 

Go to top