Arhiva 2014 (100)

Posredstvom nekoliko najznačajnijih dnevnih listova i časopisa, turska javnost i ovoga puta bit će upoznata sa misijom i aktivnostima „Merhameta“, koji u Republici Turskoj i kod zvaničnika ove zemlje ima veoma dobar rejting

Predstavnici nekoliko medija iz Republike Turske, koje su predvodili poznati novinari Mehmet Seker i Servet Hocaogullari, tokom boravka u Bosni i Hercegovini posjetili su sjedište HO „Merhamet“ MDD u Sarajevu gdje su razgovarali sa predsjednikom ove humanitarne organizacije doc. dr. Hajrudinom Šahićem.

Tako će posredstvom nekoliko najznačajnijih dnevnih listova i časopisa, turska javnost i ovoga puta biti upoznata sa misijom i aktivnostima „Merhameta“, koji u Republici Turskoj i kod zvaničnika ove zemlje ima veoma dobar rejting.

 

Stogodišnja misija

Hajrudin Šahić je novinarima govorio o stogodišnjoj misiji dobročinstva „Merhameta“, naglašavajući da „Merhamet“ od svog nastanka njeguje tradiciju svog naroda „koji se rađa s merhametom“.

- Taj merhamet stalno dijelimo i potvrđujemo. „Merhamet“ je uvijek nastojao da pomogne čovjeku u nevolji. Kao što humanost ne poznaje granice, tako ni „Merhamet“ ne poznaje granice svog djelovanja, pa je njegovo dobročinstvo potvrđeno širom svijeta brojnih međunarodnim humanitarnim akcijama - kazao je Šahić za turske medije.

Prema njegovim riječima, „Merhamet“ je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu pomogao opstanak bošnjačkog naroda, a pomagao je svim ljudima i narodima u Bosni i Hercegovini bez obzira na vjeru i naciju.

- Ogroman doprinos dali su i građani i vlasti prijateljske Republike Turske, na čemu im je „Merhamet“ neizmjerno zahvalan - kazao je, između ostalog, Šahić.

Predsjednik „Merhameta“ govorio je turskim novinarima o najznačajnijim projektima ove najznačajnije humanitarne organizacije u Bosni i Hercegovini. Istakao je da „Merhamet“ u svojim kuhinjama širom naše zemlje svakodnevno priprema blizu 10.000 obroka za najugroženije građane Bosne i Hercegovine, ili oko tri miliona obroka godišnje.

Podsjetio je da „Merhamet“ brine o starim i bespomoćnim osobama, demobilisanim brocima i šehidskim porodicama, te da, u okviru svoje Fondacije „Edah Bećirbegović“, stipendira djecu iz socijalno ugroženih porodica, pogotovo djecu iz povratničkih porodica u manjem bh. entitetu, što je jedan od najvažnijih „Merhametovih“ projekata.

Osim toga, kazao je Šahić, „Merhamet“ pruža logističku podršku centrima za odvikavanje od droge, pa nije rijetka pojava da izliječene osobe, u znak zahvalnosti, budu volonteri „Merhameta“ koji pomažu drugim osobama.

Hajrudin Šahić je govorio i o međunarodnim akcijama „Merhameta“. Podsjetio je da je „Merhamet“ izgradio školu u iranskom gradu Bam nakon katastrofalnog zemljotresa, potom školu u Pakistanu, da je „Merhamet“ prvi probio kopnenu blokadu Gaze i ugroženom narodu Palestine uručio pet najmodernijih sanitetskih vozila.

 

Vrijedne donacije

Šahić je podsjetio i na „Merhametove“ humanitarne akcije u Japanu, Indoneziji, Sjedinjenim Američkim Državama, Haitiju, kao i na veliku akciju kada je „Merhamet“ prije dvije godine ušao u Somaliju i ugroženim građanima te zemlje dostavio donaciju u kurbanskom mesu i lijekovima vrijednu oko 500.000 KM.

- „Merhamet“ je prošle godine, zajedno sa Islamskom zajednicom u BiH, uručio vrijednu donaciju izbjeglicama iz Sirije u Turskoj, smještenim u izbjegličkom kampu nadomak Viranšehira blizu granice sa Sirijom. Donacija se satojala od četnaest kontejnera sa 280 veš mašina i jednim kontejnerom sa sudoperama.  Ove godine, „Merhamet“ je za izbjeglice iz Sirije u Republici Turskoj obezbijedio 121 tonu kurbanskog mesa - kazao je Šahić.

Sa novinarima iz Turske, „Merhamet“ je podsjetio i dokazani prijatelj „Merhameta“, poznati novinar Bekim Muftarević, jedan od najvažnijih urednika u državnoj turskoj televiziji TRT i zvanični prevodilac turskog državnog vrha za južnoslavenske jezike.

 

Dobročinstvo i dobrota

srazmjerni kvalitetu ljudi

Servet Hacaogullar i Mehmet Seker su se, u ime turskih novinara, zahvalili predsjedniku Šahiću i „Merhametu“.

- Dobročinstvo i dobrota često nisu srazmjerni veličini neke zemlje, nego kvalitetu ljudi. Tokom našeg boravka u Bosni i Hercegovini, uvjerili smo se u kvalitet ljudi u ovoj zemlji i u kvalitet aktivnosti i projekata „Merhameta“ – naglasio je Hacaogullar. 

Zahvaljujući ambasadoru Damiru Džanki, obavili smo veoma značajne i korisne razgovore sa čelnim ljudima turskih organizacija s kojima je “Merhamet” realizirao mnoge zajedničke projekte i akcije, kazao je predsjednik “Merhameta” Hajrudin Šahić, nakon sastanaka u Ankari

U organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine u Turskoj i ambasadora Damira Džanke, delegacija HO “Merhamet” MDD, u kojoj su bili predsjednik “Merhameta” doc. dr. Hajrudin Šahić i član Upravnog odbora prof. dr. Ćazim Hadžimejlić, održala je sastanak sa čelnim ljudima nekoliko najznačajanijih vladinih institucija u Republici Turskoj.    

Koordinacioni odbor humanitarno-karitativnih organizacija – KOHKO, na sastanku održanom u Sarajevu, razmatrao je aktuelno socijalno-ekonomsko stanje u Bosni i Hercegovini i mogućnosti smanjenja siromaštva koje je u ovoj zemlji dostiglo zabrinjavajuće razmjere.

Članice mreže KOHKO - HO „Merhamet“ MDD, „Caritas“, „Labenevolencija“ i „Dobrotvor„ -  osvrnule su se i na socijalne programe koje su političke stranke obećale u predizbornoj kampanji.

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Džihad Erginaj (Cihad Erginay), koji je prije četiri mjeseca preuzeo tu dužnost u našoj zemlji, primio je doc. dr. Hajrudina Šahića, predsjednika HO „Merhamet“ MDD,  i prof. dr. Šahziju Đonlagić-Dreca, potpredsjednicu „Merhameta“.

U srdačnom i prijateljskom razgovoru, delegacija „Merhameta“ je upoznala ambasadora Erginaja sa aktivnostima i misijom ove humanitarne organizacije. Predsjednik Šahić je naglasio da je „Merhamet“ imao dobru saradnju sa svim dosadašnjim ambasadorima Republike Turske u Bosni i Hercegovini, te da se nada da će se takva praksa nastaviti i u budućnosti.

Podsjećajući da je u protekle dvije godine imao četiri susreta sa nekadašnjim premijerom, a današnjim predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan) i aktuelnim premijerom Ahmetom Davutoluom (Ahmet Davutoglu), Šahić je istakao izuzetnu saradnju sa vladom, institucijama i organizacijama Republike Turske, među kojima su TIKA, AFAD i „Crveni polumjesec“.

- Sa agencijom TIKA realizirali smo nekoliko projekata u Bosni i Hercegovini, a jedan od najznačajnijih je obnova rodne kuće prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine, rahmetli Alije Izetbegovića u Bosanskom Šamcu, koja je pretvorena u muzej. Nažalost, nakon ovogodišnjih katastrofalnih poplava objekat je oštećen. Razgovarali smo sa predstavnicima TIKA-e i nadam se da ćemo zajednički sanirati nastale štete – kazao je Šahić.

Šahić je istakao da je „Merhamet“, u saradnji sa AFAD-om, realizirao veoma značajnu misiju u okviru koje je „Merhamet“, zajedno sa Islamskom zajednicom u BiH, na licu mjesta predao 14 kontejnera sa 280 mašina za pranje rublja i jedan kontejner sa sudoperama namijenjenim za izbjeglice iz Sirije u Republici Turskoj u šatorskom naselju, nedaleko od grada Šanliurfa, nekoliko kilometara od granice sa Sirijom.

Šahić je najavio novu akciju pomoći izbjeglisama iz Sirije u Turskoj, a riječ je o 110 tona kurbanskog mesa, koje je „Merhamet“ u okviru ovogodišnje akcije „Kurban“ osigurao za sirijske izbjeglice. Prvi kontejneri s mesom iz Australije stići će u Tursku 5. decembra, a preostali dio mesa do 10.  decembra.

Predsjednik „Merhameta“ najavio je i sastanak sa potpredsjednikom vlade Turske i sa čelnicima TIKA-e i AFAD-a, s kojima će razgovarati o novim zajedničkim projektima.

Ambasador Džihad Erdinaj zahvalio se na posjeti delegaciji „Merhameta“.

Mi u MCC-ju smo se dosta puta uvjerili da je „Merhamet“ zaista dobra, organizirana, i moćna organizacija. To smo vidjeli i nakon ovogodišnjih katastrofalnih poplava i klizišta koja su pogodila Bosnu i Hercegovinu. Tada je „Merhamet“ pokazao o kakvoj se organizaciji radi i koliko je „Merhamet“ spreman da brzo i efikasno reagira

Kanadska humanitarna organizacija Mennonite Central Committee (MCC) je više od deceniju i po veoma dobar i pouzdan partner Muslimanskog dobrotvornog društva „Merhamet“. Ove dvije humanitarne organizacije su tokom svog dugogodišnjeg partnerstva realizirali veliki broj značajnih projekata, pomažući na taj način brojnim socijalno ugroženim građanima Bosne i Hercegovine.

Već dvije godine, ured MCC-ja u Bosni i Hercegovini, čije je sjedište u Sarajevu, vode Kristan Pavlikovski (Krystan Pawlikowski) i Rut Plet (Ruth Plett), s kojima „Merhamet“ ima izuzetnu saradnju. Kristan Pavlikovski za „Naš Merhamet“ govori o saradnji MCC-ja i „Merhameta“ o zajedničkim aktivnostima, kao i o budućim planovima.

 

Dobra infrastruktura

- Mi u Mennonite Central Committee shvatili smo da nismo dovoljni sami sebi u ostvarivanju naše misije, odnosno u pomaganju ljudima u nevolji. Shvatili smo da trebamo partnere koji će nam u tome pomoći i sa kojima trebamo zajednički raditi na realiziranju naših planova. Zato smo tražili udruženja, odnosno organizacije čija je misija slična našoj, koje su dobro organizirane i imaju dobru infrastrukturu.

Prvo smo radili na upoznavanju, razvijanju komunikacije sa sličnim organizacijama. U Bosni i Hercegovini smo dobrog i kvalitetnog partnera prepoznali u „Merhametu“. Došli smo do zaključka da je „Merhamet“ veoma dobra organizacija s kojom se mogu implamentirati razni projekti, da „Merhamet“ ima veoma dobru budućnost i da je ova organizacija najidealnija u  Bosni i Hercegovini za saradnju.

Kakvi su Vaši utisci nakon toliko godina saradnje MCC-ja i „Merhameta“. Da li je „Merhamet“ ispunio Vaša očekivanja, s obzirom da je zajednički realizirano dosta zajedničkih projekata i sada imate veoma jasnu sliku i veliko iskustvo u saradnji s „Merhametom“?    

- Mi u MCC-ju smo se dosta puta uvjerili da je „Merhamet“ zaista dobra, organizirana, i moćna organizacija. To smo vidjeli i nakon ovogodišnjih katastrofalnih poplava i klizišta koja su pogodila Bosnu i Hercegovinu. Tada je „Merhamet“ pokazao o kakvoj se organizaciji radi i koliko je „Merhamet“ spreman da brzo i efikasno reagira.

Svjedoci smo da je „Merhamet“ prvi priskočio u pomoć ljudima na ugroženim područjima širom Bosne i Hercegovine. Vidjelo se, i u ovom slučaju, da je „Merhamet“ jedini imao snage da sve to izdrži i da pomogne ljudima u nevolji.

Takođe smo primijetili da „Merhamet“ima dobru infrastrukturu, organizirane ljude i sposobnost da brzo reagira i da se brzo prilagodi bilo kakvoj situaciji.

Hoćete reći da je i prirodna katastrofa koja je u maju pogodila našu zemlju potvrdila da je MCC izabrao pravog partnera u Bosnu i Hercegovinu?  

- Da. I ova situacija i okolnosti su potvrdili da MCC nije pogriješio u izboru partnera u Bosni i Hercegovini. Pokazalo se da „Merhamet“ i ljudi u njemu zaista znaju raditi svoj posao.

Motivi MCC-ja su su pomoći ljudima u nevolji. Koliko čini zadovoljstvo kada nekome vratite nade i osmijeh na licu?

- Mi smatramo da je najbitnije pomoći ljudima, bez obzira na vjeru i naciju, kao što to i „Merhamet“ radi. Ja smatram da su svi ljudi isti i da je bitno pomoći svakom čovjeku koji je u nevolji i kojem je pomoć potrebna.

 

Ljubazan narod

Ima li MCC još planova u Bosni i Hercegovini, odnosno ostaje li MCC još u našoj zemlji?

- Ja ličnouBosni i Hercegovini ostajem pet godina, a već su protekle dvije godine mog mandata. Kada je u pitanju organizacija MCC, ona planira još dosta akcija, odnosno aktivnosti u Bosni i Hercegovini. Planiramo još biti tu.

Znači li to da je ovoj zemlji još uvijek potrebna pomoć?

- Da. Samtramo da Bosni i Hercegovini i njenim građanima još treba pomoći. Ali, takođe, mislim da su Bosanci i Hercegovci jak i stamen narod. Fascinira me količina solidarnosti koju pokazuje ovaj narod koji, iako ima puno svojih problema, voli pomoći drugima. Osima toga, Bosanci i Hercegovci su veoma ljubazni i gostoprimivi ljudi.     

Dakle, MCC i dalje ostaje u Bosni i Hercegovini. Znači li to da MCC i „Merhamet“ ostaju partneri i ubuduće?

-Naravno.Mi u MCC-ju želimo da bude tako.

 

Djelovanje u pedeset zemalja širom svijeta

Mreža Mennonite Central Committee je rasprostranjena širom svijeta. Gdje sve djeluje ova organizacija?

- Organizacija MCC djeluje u pedeset zemalja svijeta. Ne može se ni zamisliti koliko MCC ima partnera širom svijeta. Sarađujemo sa različitim organizacijama i ljudima. Nekada su to ljudi koji su neposredno vezani za vjeru, nekada su to drugi ljudi, ali, u suštini, radimo sa svima kako bismo pomogli što više ljudi kojima je pomoć potrebna.

Direkror RO „Merhameta“ Tuzla Adil ef. Pezerović i predsjednik Osnovnog odbora „Merhameta“ Srebrenik Osman ef. Mujić posjetili su ugrožene građane Tinje, mjesne zajednice općine Srebrenik, čije su kuće potpuno ili djelimično oštećene u posljednjem klizištu koje je zahvatilo ovo područje.

Regionalni odbor “Merhameta” Goražde organizirao je akciju pod nazivom “Jedan slatkiš, jedna radost”. Cilj akcije bio je da se prikupi što više slatkiša koji bi, u bajramskim poklon paketićima, trebali biti uručeni djeci povratnika u susjedne gradove, u Republici Srpskoj i djeci sa posebnim potrebama u Bosansko-podrinjskom kantonu.

 

Povodom otvaranja centralne lokacije svoje Filijale Sarajevo, u ulici Maršala Tita 2 na Marindvoru, Nova banka a.d. Banja Luka donirala je 3.000 konvertibilnih maraka HO “Merhamet” MDD.

Ček sa pomenutim iznosom direktor Nove banke Milan Radović uručio je članu Upravnog odbora “Merhameta” prof. dr. Ćazimu Hadžimejliću.

Profesor Hadžimejlić je zahvalio Novoj banci na vrijednoj donaciji, naglašavajući da je sretan što je ova banka prepoznala značaj “Merhametove” misije dobročinstva, te da će “Merhamet” znati cijeniti ovaj lijepi gest Nove banke.   

Povodom Kurban-bajrama, HO „Merhamet“ MDD podijelio je oko 2.800 bajramskih paketa u Zenici, Maglaju i Tuzli. Predsjednik HO „Merhamet“ MDD Hajrudin Šahić uručio je 106 paketa Javnoj ustanovi „Dom i porodici“ u Zenici, koja brine o djeci bez roditeljskog staranja. Šahić je potom uručio i 70 bajramskih paketića djeci koja se liječe u Kantonalnoj bolnici Zenica, na svim odjelima ove zdravstvene ustanove.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora dr. Nikola Špirić primio je u svom kabinetu u Sarajevu delegacije HO „Merhamet“ MDD, koju je predvodio predsjednik ove humanitarne organizacije doc. dr. Hajrudin Šahić.

Šahić je upoznao ministra Špirića sa aktivnostima „Merhameta“, sa činjenicom da „Merhamet“ u svojim javnim kuhinjama širom Bosne i Hercegovine dnevno hrani blizu 10.000 socijalno ugroženih osoba, a da se godišnje u „Merhametovim“ kuhinjama priprema oko 2,8 miliona obroka.

Stranica 1 od 8
Go to top